CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, February 26, 2009

Pari penutup bulan Febuary..

Pada 26/02/2009.Aku (Sharul Geng Joran) bersama Jihan (Geng Joran),Bungsu ku n 2 org kawannya turun memancing di kawasan di antara pantai tungku n pantai berakas,kira-kira jam 7 mlm..sampai saja di tempat atu,kami seperti biasa memasang senjata pancing masing-masing..selepas saja selesai memasang senjata masing-masing,kami pun terus melabuh umpan kami beli dari tauke udang (nama samaran)..nda sampai 5 minit,kami melabuh umpan..joran c-Jihan kana tarik,merijap tariknya,apa lagi,sibuk lah kami meliat c-Jihan main batah atu,udah kan naik..putus cia perambutnya ah sal kana bawa rah batu ah,hampa lah ia sikit,tapi dgn semangat yg ada..ia melabuh lagi ditempat yg sama..kira-kira jam 10 lalu mlm atu,joran c-Jihan skali lagi ditarik dgn kuatnya,sampai ia pun panik sekajap sal ijap ia kana bawa ke batu lagi..dlm masa lebih kurang 5 minit ia main,aku & bungsu ku pun sibuk mengambil siut & kait..siuk jua meliat ia main ah,sampai bebunyi drag spol TICA yg disewa dari aku..hehehehe..masa atu aing baru kan naik pasang,jadinya beombak lah dikit..berkat kesabarannya,naik jua pari berat 2 kilo lebih..kajar-kajar jua ia dikit eh sal takut putus mcm first ia melabuh umpan..baik jua tym atu beombak,nda jua sampat pari atu kan mendakap atau masuk rah batu ah..kira-kira jam 12 tengah malam,aku n Jihan pun balik,oleh kerana aku tym atu kana panggil kaja..nanti lagi ku turun eh..mau jua kan merasa tarikan ikan di tempat atu..

Pari sebelum menyambut Hari Kebangsaan Brunei Darussalam

Assalamualaikum..salam sejahtera kepada pemancing di Brunei Darussalam..hehehehe..Pada 22/02/2009,aku (Sharul Geng Joran) turun memancing bersama bungsu ku n birasnya di spot kegemaran ku di JPMC..dimulakan ceta..kami turun seawal pagi jam 5,masa atu aing masih lagi surut..aing tenang saja,nda brapa beombak.sampai di tempat spot atu,kami pun memasang senjata2 kami dengan berbekalkan umpan yg dibeli dari kwn..tauke udang..(nama samaran)..hehehe..masa pagi atu,ada sudah tarikan dari ikan,tapi nda menyangkut mata kail atu,mbari garam ati jua sikit laa.hehehe..lapas atu nda cia ada lagi.setelah tengahari,baru lah kail bungsu ku kana anggut,atupun mcm ikan damit saja mkn umpannya ah,skali disuruhnya birasnya menarik..awal2 nda plg melawan,skali udah ampir atu..baru tah aksi bermula,main2 punya main,naik cia pari ah.atupun payah2 ku menyiut bah sal licin rah batu atu,paksa cia relax saja.udah ampir batu tampat ku bediri atu,baru tah ku siut..alhamdulillah,naik jua pari berat dlm 2 kilo..selepas atu,nda cia ada lagi tarikan yg memberangsangkan sampai ke ptg..kan digambar urg yg blurih pari atu,nda ia mau..malu2 wa bungsu ku kan minta begambar sama pari ah..paksa tah ku menumpang begambar sama pari atu saja...hehehe..sekian..

Thursday, February 12, 2009

Pari di Serasa

Hari ani 12/02/2009..aku (Sharul Geng Joran) bersama tunangku & teman sekerja si-Finey mengail dikawasan Serasa dgn berbekalkan umpan yg dibeli dari tangahku..aing masa pagi atu baru kan naik pasang..Setelah sampai di tempat atu,kami pun memasang senjata pancing sorang2..heheheh..termasuk joran warna pink ujungnya(jenama biasa saja..payah jua,pilihan bini2 ani minat warna pink) & spol baru jenama PENN yg dibelikan oleh tunangku sebagai hadiah busday ku yg akan datang ani..hehehehe..(awal kana belikan ah..heheheh)..kira-kira jam pkl 1 lalu..joran baru ku yg warna pink ujungnya atu kana anggut,apa lagi..lari 100 meter ku tarus eh..bebunyi drag spol ku baru ah tapi smooth sja bunyinya..maklum laa..spol baru..heheh..kajar2 jua eh sal penarik ku pakai masa tu 18lbs jenis PENN yg free gift membeli spol ah & perambut nylon 80lbs..takut putus penarik ah,main punya main pikirku menyangkut,ku release drag spol ku sikit,sudah atu ditariknya lagi..beteriak ku memanggil kwn ku si-Finey minta bawakan penyiut..atu laju jua larinya membawa penyiut ah..betawakal ku saja,ijap2 putus tapi ku gulung saja eh..alhamdulillah,akhirnya naik jua Pari..pikir tah Ungah eh..hahahah..tpi besyukur jua ku laa,joran & spol baru ku atu berhasil hari ani,walaupun baru turun..heheheh..nanti lagi ku mencuba tempat atu eh..kepada geng2 joran yg lain..mari tah mengail disana..pebaik aku membeli umpan utk kamu..hehehe..


Sunday, February 1, 2009

Kalakitok ulih c-Jihan penutup bulan January

31/01/2009..trip ku kali kedua bersama dengan Jihan ahli geng joran dan c-akai iaitu kwn sekerja..heheheheh..kira2 pkl 11.30 pagi,kami sampai di tampat atu..heheee..ada udah urg yg awal..kami tanya kn rah urg atu,"ada naik kh?"..nya urg atu "ada eh,lauk putih barat sekilo labih.."..hehehe..tahniah eh..alum batah ku melabuh,joran urg tadi atu melengkung (bahasa standard jua ah..hehehe) jadi C..ada fight..main punya main sampai bebunyi drag spool nya..skali naik..bebatik wooooo..barat 3 kilo..fuhhhh..rezeki..patutnya aku belurih bah tu..heheheheh..nada deh,atu rezekinya..tapi tahniah ku ucapkan kpd urg atu,walaupun baru jua kenal..heheheh..alum batah atu,kana sambar lagi umpan durg ah..skali naik..pila-pila dah..hehee..sepanjang kami mengail disana atu,sekong kalakitok saja ulih c-jihan makai kerikan saja.hehe..joran kami nada strike hari atu..nanti lagi kami mencuba,memandangkan air masani nda menentu..so rehat lah dulu,nanti lagi turun..