CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, December 11, 2009

December

Assalamualaikum smua.. Minta maaf sal lama inda berupdate sal bz msane.. Bnyak plang ne tpi alum g trUpload.. Akan di Update nanti.. :)

Sunday, May 24, 2009

Pelayak,Bekalang dan Sapiee~

Assalamualaikum.. Gambar ini diambil pada 24/05/2009 bertempat di spot kegemaran kami. Kami bermalam disana pada sabtu subuh..air pada pagi itu sedikit berombak dan kabut..tapi tidak melunturkan semangat kami untuk mengail disana..pada jam 11-12 tengahari,air brtukar menjadi tenang dan jernih sedikit. Teman geng joran c-Angas berjaya menaikan seekor ikan Pelayak seberat 2 kilo labih,c- Selasa berjaya menaikkan seekor ikan Sapiee dan Supian berjaya menaikkan seekor ikan Bekalang 4 kilo..yang mana ada lagi seekor ikan Bekalang sedikit lagi berjaya dinaikkan tetapi telah lapas apabila mengenai batu dan terus melompat kelaut dalam anggaran 5 kilo..walau apa pun bro..tahniah jua sebab brjaya menaikkan seekor ikan Bekalang..






Sapiee

Assalamualaikum kepada pelawat-pelawat laman web kami Geng Joran,gambar ini diambil pada 22/05/09 bertempat diSpot kegemaran kami. Cuaca pada masa itu alhamdulillah mengizinkan untuk kami mengail,air laut pada ketika itu juga jernih dan tenang,kami mendapat sebanyak 10 ekor ikan Sapiee,manakala jiran-jiran yang mengail disebelah kami juga brhasil menaikkan sebanyak berbelasan ekor ikan sapiee,yg ada ketika itu ialah Madi Geng Joran,(Aku) Sharul Geng Joran,Malai Geng Joran,Asaiku,Bungsuku,Leman dan Akmilio Freak Fishing. Paling banyak mendapatkan ikan Sapiee ialah Akmalio dari pada Freak Fishing sebanyak 5 ekor ikan Sapiee..tahniah bro..semua inda balik dengan tangan kosong..hehehe,asaiku pula brjaya menaikkan seekor ikan sapiee dan seekor ikan pari daun seberat 3 kilo,dan yg lain mendapat seekor seorang..alhamdulillah


Mengail di Perairan Brunei

Assalamualaikum..ani hasil tangkapan kami pada 17/05/2009, kami mengunakan perahu salah seorang teman geng joran.. rahim.. Kami dibawa mengail di mcm2 tempat seperti Pulau Chermin,Pulau Kingaran,Brhampiran Padang Golf Mentiri dan bermcm2 tempat lagi..ini adalah hasil tangkapan kami oleh2 menganjun..banyak jua..walaupun cuaca pada masa atu hujan dan berangin tapi tidak mematahkan semangat kami utk pergi mengail..iatah inda berapa brlauk basar atu kali :)





ini adalah gambar hasil tangkapan Pak Akmilio..ikan kerapu..brhasil dinaikkan diPulau Chermin.. Tahniah bro~

Wednesday, April 22, 2009

Bebatik c-Jihan

Jihan Geng Joran dengan ikan Bebatik 3 kilo labih pada 17/04/2009,dilubuk kesukaan kami.


Sunday, March 29, 2009

Koleksi Tangkapan Minggu Lepas..

Assalamualaikum kepada semua pembaca...minta maaf sebab batah sudah inda update blog ani,disebabkan aktiviti pancing sudah bermula bulan ani,masing-masing sibuk dengan aktiviti memancing...ada yang turun keDrop-Off,ada yang keMaharaja,alhamdulillah bulan ani kami inda balik dengan tangan kosong... :) memang terlalu panjang kalaukan menceritakan aktiviti kami minggu ani..biarlah gambar2 dibawah menceritakan segalanya hehe :),gambar-gambar dibawah ani jua kami berada diSpot kegemaran kami hehe :P

Yang ani gambar masa 26/03/2009(Pelayak 2 ekor 3KG/2KG,Tawih 2 ekor 1KG/3 labih KG) yang turun masa atu aku Sharul (Geng Joran 8),tunangku,Madi (Geng Joran),Akmalio(Teman Geng Joran),Bungsuku sama Asaiku..Bungsuku menaikkan Pelayak 3KG dan seekor Tawih 3kilo labih KG,aku Sharul (Geng Joran 8) menaikkan seekor Tawih 1KG dan Madi(Geng Joran) menaikkan seekor Pelayak 2KG.Tapi sayang masa hariatu...kami dikejutkan tarikan Pari Monster memakan kail Bungsuku...lebih kurang sejam labih kami cuba menaikkan Pari Monster atu,anggaran lebih dari 25Kilo tapi putus apabila ia menampakkan dirinya.Terpaksa tukar2 bah masa menaikkan Pari Monster ah...yang cuba menaikkan masatu Aku,Bungsuku,Asaiku,Akmalio sama c-Madi...sal ada yang ampus,ada yang ter-cramp tangan,ada yang ter-cramp belakang badan sma ada yang inda sanggup hehe,sempat diVideo oleh Video Grapher kami Akmalio tapi akan dimasukkan Videonya nanti..









Yang gambar dibawah ani trip kami semasa hari kedua dispot yang sama..
Pada pagi atu dalam pukul 5++AM aku sharul(Geng Joran 8) berjaya menaikkan seekor Pelayak seberat 3Kilo,alhamdulillah aku bersyukur sebab berlesen juaku menaikkan Pelayak ani :)




Tangkapan kedua Madi(Geng Joran) berjaya menaikkan Pari berat 5KG..
dan seterusnya cDoyok (ipar bungsuku)berjaya menaikkan Pelayak seberat 5KG dan ikan Kerapu seberat 2KG..Bungsuku berjaya menaikkan umpak kuning berat 2KG...yang turun masatu Aku Sharul (Geng Joran 8),Tunangku,Madi (Geng Joran),Jihan(geng Joran),Akmalio(Teman Geng Joran),Bungsuku,ipar bungsuku cDoyok sama Asaiku.Akmalio pula bertarung bersama bebatik anggaran beratnya 5-6kilo telah terlepas apabila menampakkan dirinya,putus terkena batu sal batunya tajam2 disana atu...batah jua ia main...sampat jua kena video ulihku,nantiku memasukkan videonya.










Trip kami dihari ketiga diSpot yang sama,kami berjaya menaikkan Pelayak lagi.Yang ada masatu Aku Sharul (Geng Joran 8),Tunangku,Madi(Geng Joran),Bungsuku,Asaiku dan ipar Bungsuku cDoyok.Pagi atu Tunangku berjaya menaikkan seekor Pelayak seberat 5KG mengunakan kerikan cMadi(Geng Joran)..tangkapan kedua cMadi (Geng Joran) berjaya menaikkan lagi seekor Pelayak seberat 2kilo dengan mengunakan kerikan jua...alhamdulillah cuaca masatu bisai...air baru naik pasang..

Gambar dibawah ani gambar tunangku bersama Pelayak yang ia naikkan(kebaratan ia mengangkat,atupun kan gugur...kesian hehehe)







Sunday, March 22, 2009

Sembilang ulih c-Akmilio di Sangkar Family c-Ayub

Assalamualaikum..pada 21/03/2009 trip ku kali ani bersama teman Ahli Geng Joran iaitu c-Ayub,c-Akmilio & c-Tom (King of Utik) ke Sangkar Family c-Ayub (teman Geng Joran)..Kami bertolak ke Sangkar tersebut kira-kira dalam pukul 8.30 malam menggunakan perahu boeing 747 kepunyaan family c-Ayub..ehhehe..cuaca masa atu dalam keadaan sejuk kerana baru jua abis hujan..Sudah sampai ke tempat atu,kami pun disambut oleh seorang pekerja warga Indonesia namanya "Sony" yang tugasnya menjaga sangkar atu..setelah atu,kami pun memunggah barang-barang kami dari perahu boeing 747..selesai saja memunggah barang,kami pun terus memasang senjata pancing masing-masing & melabuh umpan di luar sangkar tersebut..sepanjang memancing pada malam atu,kami banyak menaikkan lebih dari 10 ekor ikan "Utik" & seekor "Baby Pari" (Ketuka) & masa malam atu jua,kerikan RAPALA c-Ayub kana tarik dengan kuat sehingga putus perambutnya..pada malam atu,kami dihidangkan makanan yang dimasak oleh "c-SONY" iaitu Megi IndoMee Special (ulihku membawa tu..hehehe) dan juga Kopi Special,nyaman jua eh macam makan di Restoran usulnya..ekekekek..Kira-kira dalam pukul 5.30 pagi ketika aku baru kan cuba-cuba kan melelapkan mata,lonceng yang dipasang arah joran "heng" ku kedengaran bunyinya,lalu aku pun berlari mengambil joranku & menggulung spol ku..semasa ku menggulung spol ku,mula-mula macam nada strike tapi sudah hampir baru tah ada tariknya,tapi nda kuat..rupa-rupanya ikan ketambak (gambarnya lupa minta rah c-Akmilio),lapas atu aku pun melelapkan mataku yang sudah "tak tahan lagi" kan tido sekajap..dalam pukul 6.45,aku & c-Akmilio pun bangun & terus melabuh umpan..nda lama kemudian,c-Tom & c-Ayub pun bangun,tarus melabuh umpan..kira-kira pukul 9.20 pagi,joran c-Akmilio kana strike..Fish-On..melantur jua joran casting RAPALA nya ah..nda lama bertarung,naik cia ikan sembilang,setelah ditimbang..baratnya dalam sekilo lebih..sepanjang memancing di sangkar family c-Ayub atu,c-Tom merupakan top rangking angler kerana menaikkan lebih dari 20 ekor ikan "Utik" (sabar saja ah..)..Pada pagi atu,c-Sony menghidangkan kami makanan breakfast iaitu Megi IndoMee dan Nasi Goreng & minuman Kopi special..Kira-kira dalam pukul 11 pagi,kami pun balik...





Sunday, March 15, 2009

Pari Hatrick..3 in a row..

Assalamualaikum..dimulakan cerita..Pada 14/03/2009,aku(Sharul) turun ke tempat spot kegemaranku bersama ma'am besar ku.hehehhe..kawan-kawan Geng Joran iaitu c-Jihan n c-Madi yang mana masa atu,bisdurang awal sudah sampai kira-kira jam 7 lalu pagi. Aku masa atu datang dalam pukul 8 lalu pagi memandangkan aku ngambil umpan lagi arah tauke udang c-Sawal(Teman Geng Joran)..sampai ku di spot atu,aku meliat c-Jihan awal sudah memasang senjata pancingnya dan c-Madi masa atu inda ku tau kemana ia..ku tanyakan arah c-Jihan,"mana c-Madi..?"..ia pun membagitau yg c-Madi masa atu mengcasting sama c-Akmilio..heheheh..c-Akmilio pun turun jua kh..hehehhe..sudah atu,aku pun memasang senjata ku..first umpan udang ku kan melabuh,sudah ku kan mengumban umpan..tali penarik ku putus,besedakah batu sama umpan ku eh..hahaha..ku pasang lagi senjata ku yang "heng" belurih pari hari atu lagi..alhamdulillah..baik jua inda besedakah batu lagi..inda batah atu,c-Madi sama c-Akmilio datang baru habis mengcasting,durang bagitau tadi ada udah ikan strike rapala casting durang tadi tapi nda menyangkut..udah atu durang pun memasang senjata durang..selesai memasang,durang pun melabuh..aku masa atu pun ikut jua memasang senjata pancing ku yang putus tadi,udah ku mengumban kan melabuh umpan ku..putus cia lagi..sampai 4 kali ku mengumban sama jua putus,ku pikir tah penarik ku atu yang inda baik lagi,rupa-rupanya,ring joran ku inda baik..besedakah ku 4 biji batu..hahahha..setelah atu,kami pun bercerita..beibun,tawa-tawa...dalam masa atu,ma'am besarku pun beteriak membagitau yang joran "heng" ku belurih pari hari atu sujud udah..kana strike..apa lagi,memanjut ku belari tarus mengambil joran ku ah,apa lagi..main lah ku..kuat tarikannya eh,sampai ku lock abis pun masih lagi teDrag keluar tali penarik ku..masa atu c-Akmilio belari sambil mengambil video pertarungan ku,membari lalah jua eh,manakala c-Madi & c-Jihan standby dibawah membawa kait-kait & penyiut..lebih kurang 2 minit labih ku main..ikan yang ditunggu-tunggu nampak sudah bayang-bayangnya..apalagi,durang pun beteriak..PARI..makin ampir sudah ku tarik,masih jua pari atu melawan,dibawanya menjunam ke batu dibawah atu..tiba-tiba,pari atu pun nampak sudah kepermukaan air,inda semana-mana..melayah cia pari ah,lalu putus perambutku..pari bersaiz mega dalam lingkungan anggaran 15kg keatas atu inda dapat ku naikkan..hampa laa sedikit,sabar saja..alum rezeki nya urang..hehehe..tanpa putus asa..aku pun membuat lagi perambut baru,sesudah siap..aku pun melabuhkan lagi umpanku ke tempat yang sama..Dalam pukul 2,datang cia bini c-Jihan membawa makanan (nasi katok yang kana belikan ulih ma'am c-Madi & sayur taugeh yang dibawa ulih bini c-Jihan..sia-sia pun..)..sesudah atu,kami pun makan..dalam masa makan atu,c-Jihan pun beibun sama c-Madi..katanya "kalau makan atu ampai saja dibawah,inda payah dipigang.kalau kana tarik joranmu,betaburan tarus nasi tu.."..dalam masa kami makan atu,aku tedangar bunyi drag..sekali ku toleh,rupa-rupanya joran ku strike lagi..apalagi,tarus tinggal bah nasiku ah..masa atu inda ku peduli lagi kan tangan ku yang masih benasi-nasi & betaugeh..ku gulung saja spol ku ah..kali ani,kuat lagi tarikannya..sama jua ku lock udah dragku,masih jua keluar tali penarik ku ah.macam biasa,c-Akmilio mengambil video pertarungan ku masa atu,manakala c-Jihan & c-Madi menunggu dibawah membawa penyiut & kait-kait..main punya main sampai bebunyi drag spol PENN ku ah..(c-Akmilio jelez mendangar tu bunyi drag spol ku yang smooth ah..heheh)..nampak cia ikan yang ditunggu-tunggu iaitu pari..sampai saja pari atu kepermukaan air & hampir ke batu,c-Jihan pun tarus mengait pari atu..alhamdulillah..naik jua pari atu ulih ku..sudah atu ditimbang baratnya..ngam-ngam 15kg.."wa punya muka ada manyak senyum.." tapi lalah mengangkat..hehhehe..





Kira-kira dalam pukul 3 lalu petang..dalam siuk-siuk kami becerita,joran c-Madi kana strike,apa lagi..c-Jihan tarus belari mengambil joran c-Madi yang masa atu lambat sikit reactionnya..hehehe..sudah atu,c-Jihan pun membagi joran atu rah tuan punya..c-Akmilio pun tarus mengambil video eh..heheheh..manakala aku sama c-Jihan menunggu dibawah membawa kait-kait & penyiut..siuk meliat c-Madi bertarung atu sampai bebunyi drag spol legendnya "Banax"..kira-kira dalam 2 minit labih c-Madi bertarung,nampak cia bayang-bayang pari..sudah pari atu hampir dengan batu,c-Jihan pun tarus mengait & menyiut pari atu untuk dibawa keatas..setelah pari atu diatas,kami pun menimbang pari atu..7kg baratnya..alhamdulillah..





Kira-kira dalam pukul 4 lalu petang,semasa kami siuk-siuk becerita,tali joran "heng" ku melantur,lalu dengan relax saja ku mengambil & menggulung spol ku..tiba-tiba,ada tarikan yang kuat lalu aku pun men"smash" joran ku atu..kali ani,kuat jua lawannya..apalagi.Fish-On..bertarung ku lagi sekali..c-Akmilio inda pandai ketinggalan mengambil video pertarungan ku atu,macam biasa c-Madi & c-Jihan menunggu dibawah..kira-kira dalam 2 minit labih ku bertarung..kelibat ikan pari pun nampak..(wahh..pari lagi..hehe)..lalu macam biasa laa..c-Jihan pun mengait pari atu & c-Madi menyiut membawa naik keatas..sesudah diatas,kami pun menimbang pari atu..barat pari atu 6kg..alhamdulillah..rezeki..





Gambar kenangan hari atu..heheheh..


























Wednesday, March 11, 2009

Pari lagi...

Hari ani 11/03/2009,aku turun memancing bersama ma'am besarku & c-Madi (ahli Geng Joran) di spot memancing kegemaran ku..di Pantai JPMC..miani ceritanya..~ Kami masa atu turun kesana dalam pukul 8,masa atu aku behajat besar kan menaikkan pari..sampai saja di tempat atu dengan berbekalkan umpan yang dibali dari tauke udang,c-Sawal (teman Geng Joran),kami pun memasang tarus senjata kami..aku masa atu membawa 3 joran & c-madi 3 joran jua..setelah abis masang,kami pun melabuh umpan..kira-kira dalam pukul 11 lalu pagi atu,masa aku siuk limpang-limpang..ma'am besarku pun beteriak rah ku sampai ku tekajut bah membagitau joran ku kana strike abis sampai "tunduk jipun",dalam masa kekajutan beserta panik sedikit sal siuk udah limpang-limpang,aku pun tarus belari rah joran ku sebuting (Joran Daiwa),payah cia lagi ku kan mencabut joranku dari lubang batu sampai main betandang bah,rasa kan mencabut ah..siuk mendangar drag spol Daiwa Opusbull ah..kuat tarikannya sampai aku mem-Pump main pun kana lawan balik,sambil atu jua aku beteriak memanggil c-Madi yang siuk-siuk mengail ikan gelama,nyuruh ambil penyiut & kait-kait..ku lock abis dah drag ku masih jua kana tarik,antah nda ku tau apa kah yang menarik atu..sampai saja c-Madi belari kan ngambil penyiut & kait-kait,telapas cia..setelah ku gulung abis,skali ku liat putus rah perambut nylon 80lbs ku,macam tekana batu usulnya..ndapa,bukan rezeki ku kali..tanpa putus semangat..aku pun memasang perambut baru & melabuh umpan lagi..dalam masa-masa menunggu atu,joran ku yang satu lagi kana tarik (Joran Technic..yang biasa saja $19.00 rah c-Benian dibandar),apa lagi..belari ku selajur mengambil..sekali ku gulung,macam nada jua..ku gulung lagi,ada rasa barat dikit.sekali nampak timbul pari..mula-mula nda ia melawan,udah kan ampir batu atu..tarus dibawanya menjunam,sehingga spol PENN CV8000 ku bebunyi dragnya tapi smooth bunyinya..kali ani,ku panggil lagi c-Madi yang masa atu siuk-siuk mengail ikan gelama di hujung..macam paham ia jua,tarus diambilnya penyiut & kait-kait..sampai saja pari atu ampir batu,ia pun turun kan menyiut pari atu,tapi nda muat sal penyiut ku atu damit dikit..meliat ia payah kan menyiut pari atu,aku pun membagi joranku rah ma'am besarku & mengambil kait-kait kan mendangani c-Madi..setelah dapat ku kait pari atu,aku pun tarus membawanya ke atas..naik saja ke atas,aku pun membuang tarus "itingnya",udah atu ku timbang..berat pari atu cun 5 kilo..rezeki awal telepas,ada lagi datang rezeki..alhamdulillah..





Umpak c-Jihan

Pada malam 08/03/2009..Lapas c-Jihan & teman-teman Geng Joran iaitu c-Akmilio,Adi Iparnya & c-Ayub nda belurih memancing diSerasa pada siangnya,malam atu durang sambung lagi mengail di sangkar kepunyaan Family c-Ayub di Kg.Pelambayan,Jln.Kota Batu..Pada malam atu,hujan turun nda menantu,kajap barai-barai..kajap labat..masa malam durang memancing disana atu,ada ulih bisdurang..macam-macam naik..ulih c-Jihan malam atu ikan umpak kuning..( nyum-nyum~ nyaman tu masak kunyit..sia-sia pun~),berat dalam sekilo labih..ani saja cerita yang ku perolehi dari c-Jihan (ahli Geng Joran)..insyallah nanti lagi kalau ada masa kan mencuba di sangkar family c-Ayub atu...